Sun Invest - Φωτοβολταϊκά Συστήματα

Συχνές Ερωτήσεις

Συμφέρει το Φωτοβολταϊκό Σύστημα;

Μία μέση παραγωγή για τα ελληνικά δεδομένα ορίζεται στις 1200 με 1500 κιλοβατώρες ανά εγκατεστημένο κιλοβάτ ανά έτος (ΚWh / KWp ανά έτος), ποσό που αυξάνεται περισσότερο στις νοτιότερες περιοχές. Σε μία στέγη 10 KW με μία μέση απόδοση 1350 KWh / KWp έχουμε μία παραγωγή 13.500 κιλοβατώρων που με τιμή 0.55 € / KWh αντιστοιχούν σε 7.425,00 €. Οι τιμές αυτές έχουν προκύψει από επιδότηση στη τιμή. Δεδομένου ότι ένα ποιοτικό σύστημα κοστίζει περίπου 40.000 - 41.000 € (συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α) είναι προφανές ότι η απόσβεση μπορεί να γίνει μέχρι και σε 7 χρόνια παρέχοντας στον ιδιοκτήτη έως και 7.500 € ετησίως μετά το πέρας του έβδομου έτους και για τα επόμενα 18 έτη.

Υπάρχει επιδότηση ή χρηματοδότηση για την κατασκευή;

Τα φωτοβολταϊκά στη στέγη δεν επιδοτούνται. Μάλιστα εάν επιδοτηθούν από άλλα μέτρα όπως το ΕΣΠΑ, δεν μπορούν να ενταχθούν στη συγκεκριμένη διαδικασία. Χρηματοδοτούνται από τις τράπεζες με τυποποιημένα πακέτα, με επιτόκια που κυμαίνονται απο 3% (με προσημείωση ακινήτου) έως 5%.

Πού μπορεί να εγκατασταθεί το φωτοβολταϊκό σύστημα στέγης;

Σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση ΥΕΚ / 1079 / Β / 04.06.2009, παρέχεται η δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων ισχύος μέχρι και 10 KW σε κτιριακές εγκαταστάσεις και κυρίως σε δώματα και στέγες κτιρίων, συμπεριλαμβανομένων των στεγάστρων βεραντών, χώρων στάθμευσης, αποθηκών και βοηθητικών χώρων γενικά, κτιρίων που χρησιμοποιούνται για κατοικία ή στέγαση πολύ μικρών επιχειρήσεων καθώς και σχολείων και νοσοκομείων και συναφών οργανισμών δημοσίου δικαίου.

Ποιές είναι οι βασικές προϋποθέσεις για την εγκατάσταση Φ/Β συστήματος;

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ύπαρξη ενεργής παροχής ρεύματος στο όνομα του ιδιοκτήτη του Φ/Β συστήματος στο κτίριο όπου εγκαθίσταται. Επιπλέον, μέρος των αναγκών σε ζεστό νερό του ιδιοκτήτη του Φ/Β συστήματος πρέπει να καλύπτεται από χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (π.χ. ύπαρξη ηλιακού θερμοσίφωνα, ηλιοθερμικών). Δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση των φωτοβολταϊκών πλαισίων πάνω από την απόληξη του κλιμακοστασίου και του φρεατίου ανελκυστήρα. Η εγκατάσταση δεν θα πρέπει να δημιουργεί χώρο κύριας ή βοηθητικής χρήσης ή ημιυπαίθριο.

Τί χώρος απαιτείται;

Η ισχύς του κάθε φωτοβολταϊκού πλαισίου διαφέρει ανάλογα με τον τύπο, τη μάρκα, το κόστος και την επιφάνεια που καταλαμβάνει. Για 10 KW που εγκαθίσταται σε επικλινή στο Νότο κεραμοσκεπή απαιτούνται περίπου 70-90 m2 . Για τις επίπεδες ταράτσες απαιτούνται 120-150 m2 για να αποφευχθούν οι σκιάσεις.

Ποιό το περιβαλλοντολογικό όφελος;

Για κάθε κιλοβατώρα που παράγεται από φωτοβολταϊκά συστήματα και όχι από συμβατικά ρυπογόνα καύσιμα, αποφεύγεται η έκλυση ενός περίπου κιλού διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα (1,1 kg).

Υπάρχουν κίνδυνοι από τα φωτοβολταϊκά συστήματα;

Τα φωτοβολταϊκά δεν εκπέμπουν κανενός είδους ακτινοβολία. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος απο ακτινοβολία, από τη στιγμή που τα φωτοβολταϊκά είναι σχεδιασμένα να απορροφούν όσο περισσότερη ακτινοβολία μπορούν. Δεν αντανακλούν το φώς και μειώνουν τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος εκεί που εγκαθίστανται.

Τι σύστημα με συμφέρει;

Γενικά, ένα σύστημα άνω των 3kW καλώς σχεδιασμένο κρίνεται συμφέρουσα επένδυση. Η μέση ελληνική στέγη δε χωράει περισσότερα απο 6kW. Γενικότερα όταν το σύστημα που μπορεί να εγκατασταθεί είναι κοντά στα 6kW, προτιμάται να πέφτει σε μονοφασικό σύστημα (5kW). Κάτι τέτοιο, αρχικά δυσαρεστεί τον εκάστοτε ιδιώτη, αλλά είναι η πλέον συμφέρουσα λύση γι'αυτόν και φυσικά καλύτερη επένδυση αν αναλογιστούμε το κόστος εγκατάστασης συγκριτικά με την απόδοση του συστήματος. Μη ξεχνάτε πως τα φωτοβολταϊκά σε στέγη είναι συστήματα μικρά (σε σχέση με τα πάρκα) και πως πέρα το περιβαλλοντολογικό όφελος, παρέχουν ένα καλό και αφορολόγητο εισόδημα από 200 € (4kW) έως 700 € (10kW). Υπάρχει σοβαρή πιθανότητα αυτά τα νούμερα να είναι μικρότερα του τελικού ποσού και αυτό διότι ελάχιστα συστήματα έχουν συμπληρώσει έναν χρόνο λειτουργίας. Τα λογισμικά προγράμματα της αγοράς προσαρμόζονται στο τέλος του κάθε έτους στις νέες τεχνολογίες. Γενικότερα, ο εκάστοτε ιδιώτης πρέπει να γνωρίζει ότι τα πρώτα χρόνια μέχρι την αποπληρωμή του δανείου δε θα πρέπει να υπολογίζει σε μεγάλο κέρδος πέρα από την πληρωμή της ΔΕΗ που γίνεται αυτόματα (σύμβαση συμψηφισμού). Με το πέρας της αποπληρωμής του δανείου, όλο το ποσό ανήκει στον ιδιώτη.